Akkor most mindegy merre indulunk?

Jan 13, 2024

Kevesen tudják, de Cristoforo Colombo (akit mi Kolombusz Kristófként ismerünk, Verne Gyula rokona - kezeket fel, aki sokáig azt hitte, hogy magyar...) a Kanári-szigetekről indult valójában felfedezni Amerikát. Vagyis ő Ázsiába indult, csak egy másik utat keresett. A szigetek jelentették az utolsó európai kikötőt, itt tudtak feltankolni a hajók, ivóvizet venni még magukhoz és nekivágni a nyílt óceánnak.

Tenerifén élve sokszor elgondolkodom ezen, hogy bizony nagyon nem mindegy, hogy merre kezdenék hajózni, mert La Palma vagy a többi sziget közel van, felettünk Madeira is még elérhetőnek tűnik, jobbra Afrika partjai, de balra fordulva csak víz-víz-víz-víz... és a végtelen semmi.

Cristoforo Colombo nagy vállalkozása a végén jól sült el - mondjuk erről lenne pár népcsoport, aki másképp nyilatkozik - de bejött neki a vállalkozás, ugyanis hitt benne. Egy másik utat keresett és amit talált, sokkal jobb volt, mint amiért indult. Rögtön egy rohadt nagy hibával indult pedig!

Amikor vállalkozni kezdünk, gyakran Amerikába indulunk, a lehetőségek hazájába, de fejben ott maradunk Nógrádban. Nem tudjuk elképzelni, hogy rátegyük a hajónkat a végtelen óceánra.

Honnan lesz hajónk? Legénységünk? Mit fogunk enni? Mi van, ha viharba kerülünk és még jön a Kráken is és a kalózok is egyszerre?

Elözönlenek a kérdések, a problémák, amik eltakarják azt, hogy miért akarjuk a vállalkozást! Mit akart vajon Cristoforo Colombo? Ezt sosem tudjuk meg. De a neve fennmaradt, az biztos.

Ha nem is vágysz évszázados sikerre, ami beír a történelem könyvekbe, akkor is érdemes megfontolnod, hogy mint Colombo, hogy felfedezd az internetet, mint új világot.

Milyen kis szigetet találhat a Te vállalkozásod? Hogy nézne ki ez a sziget? Kik laknák?

Mítoszok és legendák a szabaúszásról és a digitális nomádok világáról

Szeretnéd megtudni, hogy neked való e a szabadúszás vagy a digitális nomádok világa?
Segítek neked eldönteni, hiszen egy mentornak ez a feladata.
Nem csak irányt mutatni, de a fejekben és a fogalmi zavarokban is rendet tenni.

Én is szeretnék szabad lenni

Csatlakozz hozzánk hasonló tartalmakért és még több agymenésért

Szabadúszás, online szabadság, filter és mindenmentes világ - és sok minden más.