Akkor most mindegy merre indulunk?

Jan 13, 2024

Kevesen tudják, de Cristoforo Colombo (akit mi Kolombusz Kristófként ismerünk, Verne Gyula rokona - kezeket fel, aki sokáig azt hitte, hogy magyar...) a Kanári-szigetekrƑl indult valójában felfedezni Amerikát. Vagyis Ƒ Ázsiába indult, csak egy másik utat keresett. A szigetek jelentették az utolsó európai kikötƑt, itt tudtak feltankolni a hajók, ivóvizet venni még magukhoz és nekivágni a nyílt óceánnak.

Tenerifén élve sokszor elgondolkodom ezen, hogy bizony nagyon nem mindegy, hogy merre kezdenék hajózni, mert La Palma vagy a többi sziget közel van, felettünk Madeira is még elérhetƑnek tƱnik, jobbra Afrika partjai, de balra fordulva csak víz-víz-víz-víz... és a végtelen semmi.

Cristoforo Colombo nagy vállalkozása a végén jól sült el - mondjuk errƑl lenne pár népcsoport, aki másképp nyilatkozik - de bejött neki a vállalkozás, ugyanis hitt benne. Egy másik utat keresett és amit talált, sokkal jobb volt, mint amiért indult. Rögtön egy rohadt nagy hibával indult pedig!

Amikor vállalkozni kezdünk, gyakran Amerikába indulunk, a lehetƑségek hazájába, de fejben ott maradunk Nógrádban. Nem tudjuk elképzelni, hogy rátegyük a hajónkat a végtelen óceánra.

Honnan lesz hajónk? Legénységünk? Mit fogunk enni? Mi van, ha viharba kerülünk és még jön a Kráken is és a kalózok is egyszerre?

Elözönlenek a kérdések, a problémák, amik eltakarják azt, hogy miért akarjuk a vállalkozást! Mit akart vajon Cristoforo Colombo? Ezt sosem tudjuk meg. De a neve fennmaradt, az biztos.

Ha nem is vágysz évszázados sikerre, ami beír a történelem könyvekbe, akkor is érdemes megfontolnod, hogy mint Colombo, hogy felfedezd az internetet, mint új világot.

Milyen kis szigetet találhat a Te vállalkozásod? Hogy nézne ki ez a sziget? Kik laknák?

MĂ­toszok Ă©s legendĂĄk a szabaĂșszĂĄsrĂłl Ă©s a digitĂĄlis nomĂĄdok vilĂĄgĂĄrĂłl

SzeretnĂ©d megtudni, hogy neked valĂł e a szabadĂșszĂĄs vagy a digitĂĄlis nomĂĄdok vilĂĄga?
Segítek neked eldönteni, hiszen egy mentornak ez a feladata.
Nem csak irĂĄnyt mutatni, de a fejekben Ă©s a fogalmi zavarokban is rendet tenni.

Én is szeretnĂ©k szabad lenni

Csatlakozz hozzånk hasonló tartalmakért és még több agymenésért

SzabadĂșszĂĄs, online szabadsĂĄg, filter Ă©s mindenmentes vilĂĄg - Ă©s sok minden mĂĄs.